Gyógynövények


A gyógynövényekkel gyógyítás története több ezer évre nyúlik vissza. I.e. 6000-10.000 környékére tesszük az ayurvédikus gyógyászat megjelenését és ott már egyértelműen a növényeké volt a legkiemelkedőbb szerep a gyógyászat terén. Mire az ayurvéda nyolc fokú rendszere elkülönült, már olyan gyógyászati szakirányok különültek el, mint a belgyógyászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, vagy a sebészet. Az érdekessége ennek egyrészt az, hogy az elmúlt mintegy másfél ezer évben ezek a területek pont így különülnek el ma is, másrészt, hogy még a sebészet is a növényeket alkalmazta a beavatkozásokhoz, amelyek közt volt orr plasztika, bőr átültetés, koponya műtét, hogy csak az extrém példákat említsük. A növények pedig segítették az altatást, fájdalom csillapítását, vérzés csökkentést, a fertőtlenítést és a sebek gyógyulását. Mára nem kérdés, hogy a növények hatóanyag tartalma mindezekre képessé teszi őket. Klinikai és laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a növényekben rejlő illóolajok milyen antibakteriális, antivirális, antifunginális (baktériumölő, vírusölő, gombaölő) hatással rendelkeznek. A flavonoid tartalmuk gyulladásgátló és lázcsillapító tulajdonságukat igazolják, míg a glükozidok egyes fajtái hatnak a szív működésre a vérnyomásra.


A főiskolai éveim alatt rákényszerültem, hogy megtanuljam mindezeket, s bár kezdetben vonakodva, de elmerültem a hatóanyagok szerinti működésükben, aminek ma már látom a hasznát. Segít kiválasztani milyen növényeket használjak egy egy probléma kezelésére. Ezeket is átgondolom, mikor hasmenésre, lázra, cukorbetegségre vagy nőgyógyászati problémákra kell teakeveréket készítenem. Ugyanakkor óva intenék mindenkit attól, hogy gyógyítóként ezeket az érző, szerető növényeket, csak mind valami hatóanyag raktárakat lássa. A növények élőlények. Lélekkel rendelkező személyek, képességekkel, adottságokkal, érzésekkel és gyógyító erejük nagy része éppen ebben rejlik. A közvetítő szerepükben, abban, hogy arra hivatottak, hogy a szeretetet közvetítsék az univerzumunkban. Gondoljanak csak bele, miért van az, hogy egy még beszélni sem tudó kisgyermek meglát egy virágot, elmosolyodik, kacag, örül neki, hogy megérzi a virágok illatát és felkapja a fejét. Nem lehet, hogy ők még érzik mit vibrálnak felénk a növények? És a mamák miért beszélnek gyermekükhöz teljes természetességgel úgy a virágokról mint személyekről, akikre vigyázni kell, akiknek örülünk, ha meglátjuk őket. Azt gondolom ezek a pillanatok mindannyiunk életében jelen voltak valamikor, valahol. Mindegy, hogy az anyánk, a gyermekünk, vagy a szerelmünk váltotta ki belőlünk, hogy egy pillanatra a növények, részei lettek életünknek, érzéseinknek, szeretetünknek, de abban a pillanatban nem kell magyarázni, hogy a növények-virágok a szeretetet közvetítik az élőlények között.

Ha ezt látjuk, már azt is értjük, hogy az ő adományuk számunkra nem egyszerűen a hatóanyagok tárháza. Hatnak ránk. Gyógyítanak. De ahhoz, hogy pontosan alkalmazhassuk őket, nem árt ismerni a tulajdonságaikat. Milyen energetikájú az adott növény? Hűtő vagy hevítő hatással lesz a szervezetre? Nyár közepén nem adhatok kánikulában egy hevítő növényt, hiába gyulladáscsökkentő. A tridosha tudománya pedig tovább pontosítja a választást. Kinek lesz a tea, borogatás, gyógyszer amit ajánlunk? Milyen alkat? Váta? Pitta? Kapha? Esetleg kevert alkatú? És a növény, hogyan hat az adott alkatra? Kedvező számára? És a probléma amivel szembenézünk milyen természetű, melyik dosha zavara, túltengése okozza? Az ayurvéda ettől tökéletes, hogy segít megérteni ezeknek a kérdéseknek a fontosságát, majd válaszol rá. Ezen az oldalon olyan leírásokat gyűjtök össze a gyógynövényekről, amelyek az ayurvédikus megközelítést is tartalmazzák. Jelölöm bennük energetikájukat és a doshákra gyakorolt hatásukat.

Megjegyzések