A dósák

"A dósák három csoportja, a váta, a pitta és a kapha természetes állapotukban éltetik, megzavart állapotukban pusztítják a testet.” (Asthanga-Hridaja I.6)

Az alapelmélet igen egyszerű. Azt mondja a védikus filozófia, hogy a minket körülvevő univerzum öt elemből áll. Ez az öt elem mikor biológiai formát kell hogy létrehozzon (növényi-, állati-, emberi szervezet), átalakulnak biológiai rendező elvekké úgynevezett dósákká, szám szerint három dósát hozva lére. A levegő és az éter létrehozza a váta dósát, a víz és a tűz elemekből kialakul a pitta dósa, illetve a víz és a föld elemekből a kapha dósa nyilvánul meg az élő szervezetekben. Hármasuk harmonikus működése az egészséges szervezet működésével egyenlő. Ha felborul az összhang, a szervezet egészséges működésében zavarok jelennek meg, ha nem oldódik, hanem súlyosbodik, akkor megjelennek a betegségek.

“Mindannyiunk testfelépítésében szerepet játszik az összes dósa. A kapha a víz a testünkben. Húsunk és váladékaink alkotója. A pitta bennünk a tűz. Melegséget ad, és átalakítja a testünkben lévő anyagokat. A váta képviseli levegős lényegünket: hajtóerőt ad tevékenységeinknek. A kozmikus tánc része. Ami eltér bennünk, és egyedivé tesz minket, az a dósák aránya. A három testnedv közül egy hangsúlyosabb szerepet kap, és hajlamainkra, megjelenésünkre rányomja bélyegét.”

Tehát a három dósa mindenki szervezetében jelen van, mindegyiknek megvan a maga funkciója.

Megjegyzések