Fehér fagyöngy

Viscum album

Lombhullató fákon elősködik. A fák ágain 60-100 cm átmérőjű bokrot képez.. Levelei vastagok, bőrneműek. A termés fehér vagy sárgás árnyalatú, áttetsző álbogyó.

Történelmünk során mindig kiemelt szerepet tulajdonítottak neki, nagyrészt életmódjának köszönhetően, hiszen ég és föld között terem. A germán törzsek olyannyira tisztelték, hogy csak aranyból készült sarlóval érhettek a növényhez gyűjtéskor. Más kultúráknál termékenységi szimbólum volt, nem véletlenül maradt meg az a szokás, hogy fagyöngy alatt szabad a csók.
Szedésénél oda kell figyelni, hogy a ceruzavastagságú ágaknál erősebbet ne szedjük le, a bogyókat pedig el kell róla távolítani. 

Fő hatóanyagai: viscotoxin, kávésav származékok, lúgos kémhatású fehérjék.
Drog: levél vagy leveles hajtás.
Íz: keserű, édes
Energia: hevítő
Dosa: VK- P+

Alkalmazása: belsőleg: immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, pajzsmirigytúlműködéses keringési zavarokat enyhíti, ideges eredetű szívpanaszok esetén társítható galagonyával, gyöngyajakkal.

Ellenjavallat: májkárósító, tartósan adagolva az immunrendszert túlstimulálja. Gyermekeknek nem adható. Bogyója mérgező. A drogot hideg víz áztatással vonjuk ki – 2-4 kávéskanálnyi drogot 2,5 l hideg vízben áztatunk estétől reggelig, a felét reggel éhgyomorra a másik felét reggeli után fogyasztjuk. Max 2 adag fogyasztható naponta.


Megjegyzések