Réztisztítás


Nagyanyáink korában a réztárgyak tisztítása központi kérdés lehetett, hiszen megannyi kilincs és tálca, váza, fiókgomb készült ebből a fémből. Ma már talán nem ennyire jellemző a használata, de elvétve a mi háztartásunkban is megtalálható egy-két régi mozsár és tálca.

Sokáig gondot okozott a tisztításuk, hiszen könnyen elszíneződnek, bekoszolódnak, megfeketednek, és így már nem olyan vonzóak, mint frissen tisztítva. Nekem két módszer vált be kiválóan. Az egyik, ha sót keverünk el citromlével, puha rongyra helyezve könnyen megtisztíthatjuk a réz felületeket. Egyszerre tisztít és fényez.

A másik módszert még Indiában tanultam. Mivel ott rengeteg kegytárgy és dísztárgy készül a mai napig rézből, így a ragyogás elérésének egyszerű módját jól ismerik. Ők is citromlét használnak, azt pedig úgynevezett tilakkal, szárított finom agyaggal keverik össze addig, míg épp olyan sűrű nem lesz, mint nálunk egy folyékony súrolószer. Ezzel jó vastagon átkenik a réztárgyakat, és puha anyaggal áttörölgetik. Elképesztően fényesek lesznek tőle a réztárgyak.

Megjegyzések