Árulkodó körmeink

Van egy vicces szitu. Miközben kikérdezem a kedves klienst az állapotáról, mindig megkérdezem, hogy megnézhetem-e a kezét. Mindenki tenyérrel felém adja oda a kezeit, pedig nem vagyok tenyér jós, már nem is leszek. Amiket figyelek ilyenkor, az az ujjai, a kéz formája, a bőr a kézfején, de leginkább a körmei. Hogy ne legyen ez olyan misztikus, elárulom a titkom, mikre figyelek.

Először is, a körmök formáját és színét nézem, hiszen ezek támpontok az alkatmeghatározásban.
A váták körme jellemzően szabálytalan és töredező, sápadt, vagy halvány lila színűek.
A pittáknak rugalmas, rózsaszín körmük van, amely kissé ovális.
A kapháknak nagy vastag, erős és kissé szögletes a körme, amely fehéres színű.

De ez csak az adottság, az adott állapotról is sokat elárulnak, hiszen az ájurvédikus szemlélet szerint a körmök az asthi, azaz a csont szövet melléktermékei. A szövetek pedig szoros kölcsönhatásban állnak egymással, táplálják egymást, így a körmök állapotát nem csak a csont, de a vér szövet állapota is befolyásolja. Emellett a test finom csatornarendszerinek áramlásáról is kapunk információt. Sőt, ha egyenként nézzük az ujjakat mindegyikhez köthetünk szervet, szerveket.

A hüvelykujjhoz tartozik az agy, a mutatóujjhoz a tüdő és a vastagbél. A középső ujj árulkodik a vékonybél állapotáról, a gyűrűsujj a vesékről, a kisujj pedig a szívet tükrözi.

Az egészséges köröm sima és fénylő, rugalmas és alakjuk egyforma. Ez változik az épp uralkodó dósának megfelelően, illetve az esetleges hiányállapotok következtében.

Ha a körmünk repedezett, csíkozott, gyaníthatóan áll mögötte valamilyen ásványi anyag hiány. Ha például hosszanti irányú csíkok láthatóak, az jelölheti a felszívódási problémákat, szöveti vas hiányt. Ha keresztben lépcsőzetességet látunk az az emésztő tűz hiányáról árulkodik, egyfajta alultápláltságról. A fehér pöttyök, cink, vagy kálcium hiányt, a lefelé hajló (papagájcsőr) köröm, pedig a krónikus kapha betegséget mutatja meg, jellemzően a tüdő állapotára utal, mondjuk egy krónikus köhögést.

De figyeljük a színeket is, hiszen a túl sápadt köröm mögött állhat vérszegénység, a sárgás szín mutatja a pitta túlműködését, a máj rendellenességét, míg a kékes szín mögött állhat a szív elégtelen működése.

A körömágy berepedezettsége mögött gyakran áll a kevés fehérjebevitel. A körmök és a körömágy egészségéhez nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztás.

Persze mindezeket még pontosítjuk a többi tünet alapján, de enélkül ma már nem tudom elképzelni a pontos testtípus meghatározást, vagy a megfelelő életmód ajánlások kialakítását.

Hát, ezért szoktam azt kérni, hogy ha jössz hozzám, kérlek mosd le a lakkot a körmödről. 
Hacsak nem épített körmöt viselsz, akkor ez a diagnosztikai módszer felejtős.

Megjegyzések