Téli egészség
A Csaraka Szamhitá szerint,
ha ember elsajátítja az évszakoknak megfelelő szokásokat,
étrendet, nem kimerül, legyengül tavaszra, hanem egyenesen
megnövekszik az ereje. Ehhez persze ismernünk kellene az évszakok
természetét, a dósákra gyakorolt hatását, a harmonizáló
étrendeket. Nézzük hát, mit ajánl az élet tudománya télire.
Télen mikor az élet is
visszahúzódik a természetben, kevesebb a fény, a napsütés,
borongósabbak lehetünk. Ezt az elmélyülésnek kellene inkább
felváltania. Nem baj, ha kicsit visszahúzódunk a csigaházunkba,
csak tegyük ezt azért, hogy elmélyüljenek a mélyreható
gondolataink. Nézzünk kicsit önmagunkba, barátkozzunk a
lelkünkkel.
Ugyanakkor teljesen
visszahúzódni nem ér! A tél pont arra alkalmas, hogy több
nehéz fizikai munkát, több edzést iktassunk be. Ételekből is
lehet a nehezebb olajosabb fincsiségek receptjeit elővenni. Mivel
az emésztő tűz (dzsatharágni) ilyenkor felerősödik, meg tudjuk
emészteni. A kinti hideg ellen a kis testünk úgy védekezik, hogy
benn tartja a hőt. Csak mi ronthatjuk el, hideg italokkal, hideg, nyers
ételekkel. Ilyenkor a meleg étel, meleg ital, meleg ruha, meleg
ház, meleg paplan lesz egészségmegőrző. Bocsánat, de már attól kiráz a hideg, ha meglátom, hogy valaki dresszing salátát ebédel, mikor kinn hó van. A nyers ételek hűtenek és nyákosítanak, sőt még levegősítenek is. Mindig mondom a kedves tanítványoknak, hogy nem kell indiai kultúrára váltani, csak a saját gyökereinkig kellene visszanézni. Ilyenkor, még a reggelinek is érdemes melegnek lennie, öreganyáink is szívesen főztek egy egyszerű kását például.
Valójában mi pont fordítva
élünk. Ahogy kisüt a nap megjön a kedvünk a sportoláshoz,
edzőteremhez, bringázáshoz, favágáshoz, grillezéshez, holott
ezek nagyon megterhelőek lehetnek a nyári magas tűz mellett. Ott
inkább mindent mértékkel kéne gyakorolni és jöhetne egy kicsit több szieszta. Télen
amikor lehetnénk egy kicsit energikusabbak, feszíthetnénk egy
kicsit azon a húron, olyankor meg nem moccanunk, csak várjuk mennyi
kiló szökik majd fel a télen. Az izommunka és a nehezebb ételek
pedig termelhetnének egy kis boldogsághormont, ami a nap mentesebb
időben amúgy is jól jön.
Ez a hideg és nedves időszak
leginkább a kaphát halmozhatja fel, ezért jönnek a taknyos-nyákos orrfolyós betegségek, a hurutok, ödémák, no meg a depresszió. Ilyenkor a szárító és
melegítő terápiákat kell előtérbe helyezni. Masszázsnál
ilyenkor kedvező az udvarthan, azaz a pormasszázs, aminek speciális
mellékhatása, hogy eltünteti a narancsbőrt :)
A vátát is megemelheti a nagy hideg, ilyenkor érezhetjük, hogy nehezebben emésztünk, szétszórtak vagyunk, puffadunk, zizgünk. Ezért is kell a fűszerek használata, a több meleg ital, színes programok, élmények, hiszen ezek mindkét dósát harmonizálják.
Cseréljük le a hűtő olajokat, mint a kókuszzsír, inkább melegebb olajokra (kb. minden más :)). Próbáljuk meg ételekből pótolni a hiányzó ásványi anyagok és vitaminok nagy részét. Például a C-vitamint a savanyú káposztából, citrusfélékből főleg hogy a savanyú is hevítő íz, így bár látszólag nyers, mégsem fog úgy kihűteni, mint a saláták. Ha ragaszkodunk a salátákhoz, legalább együnk főtt salátákat, mint a francia saláta, burgonyasaláta, babsaláta, lencsesaláta stb.
Ilyenkor persze érdemes pótolni, amit muszáj!
Váták egész évben igénylik az A, C, D, E vitaminokat, valamint ásványokból a cinket, kalciumot.
Pitták figyeljenek a B és K-vitamin pótlásra, valamint a létfontosságú vasra, kalciumra.
Kapháknak inkább a fűszerek használatára kell odafigyelniük, ugyanakkor az A és B-vitamin pótlásáért az ő szervezetük is hálás lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése