December és az aszatgyanta

Januártól terveztem, hogy minden hónap elején szólók, mire érdemes figyelni az adott hónapban, de miért is ne kezdhetnénk el ezt decemberben?
Minden hónapban van egy szerv, vagy szervrendszer amit kiemelten érdemes ilyenkor erősíteni, és a december hónaphoz a vékonybelet kapcsoljuk. Annak is egy figyelemre méltó gyógynövénye a már nálunk is könnyen beszerezhető aszafoetida, aszatgyanta (ferula asafietida), vagy másik nevén hing. Kapható őrölt, kikerics sárga és gyantás aranybarna formában, de bármely aszát választjuk készüljünk fel átható illatára. Szerintem asza nélkül nem élet az élet, de mi tagadás elsőre erős lehet. Ha nem csomagolod be rendesen, az egész szekrény asza szagú lesz, azt garantálom.
Az ájurvédikus gyógyászat és  konyhaművészet elengedhetetlen gyógy-fűszere. Ugyanakkor nálunk is nagy keletje van, miután könnyű kiváltani vele a hagymás ételek fűszerezését. Jógagyakorlók, akik a szattvikusságra törekednek, vagy tűzcsökkentő diétákat végzők elhagyják a hagymákat, ilyenkor sokat segít az asza.
Titka az, hogy ha magában használod olyan íze van mint a vöröshagymának, ha zellert teszel hozzá olyan mint a lila hagymáé, ha tormát akkor fokhagymás aromája lesz.
De decemberben azt a képességét használjuk ki, hogy nem csak a gyomorban segíti az emésztést, de a vékonybélben is kifejti jótékony hatását sok más gyógynövénnyel szemben. Kedvezően hat az emésztés mellett az idegrendszerre, légzésre, kiválasztásra, vérkeringésre. Használhatjuk puffadásra, székletszorulásra, de ízületi gyulladásra, reumára, erős szívdobogás esetén. Mindezt miután harmonizálja a vátát. ugyanakkor a felhalmozódott kaphát is redukálja, így jó lehet köhögésre, nehéz emésztésre, fertőtlenítésre, asztmára. A pittát viszont emelheti, így ne használjuk, ha láz, savtúltengés, csalánkiütés, szóval, ha a megemelkedett pittára jellemző tünetek már kialakultak!
Visszatérve a decemberi alkalmazására, szerintem csak többet kell használni a konyhában, rakható a tradicionális indiai receptek mellett, mindenféle, bab és lencse, krumpli, zöldség étel fűszerezéséhez. Remek szendvicskrémekhez is! Persze. szedhetitek kapszulás verzióban is, a lényeg, hogy támogassuk a vékonybél egészségét. A december ne csak az egészségtelenül sok karácsonyi ételtobzódásról szóljon!

Megjegyzések