Prakriti


Amiben az ájurvédikus megközelítés eleve eltér az alopatikus gyógyászattól, az a személyes testtípus (prakriti) meghatározásának elsődlegessége a kezelések kiválasztásában.

Mindenki egy adott testtípussal jön a világra. Ez az ő személyes prakritije (vele született testtípusa), ez határozza meg a fizikai adottságait, mint testmagasság, szemszín, bőrszín, csontozat. Ez hozza magával a mentális jellemzőinek nagy részét, hogy a személy inkább visszahúzódó és félénk, vagy kirobbanó, harcias típus, vagy magának való inkább. Ez határozza meg, hogy számára milyen táplálékok kedvezőbbek, mit bír az emésztése, milyen az anyagcseréje. E nélkül a tudás nélkül az ájurvédikus kezelés elképzelhetetlen.

Ennek a három testnedvnek (váta, pitta,kapha), energia-rendező elvnek a mennyisége lesz változó személyenként. Van, akinek olyan sok a váta dósa a született testtípusában, hogy azt tiszta váta alkatnak nevezzük. Épp így megkülönböztetünk még tiszta pitta és tiszta kapha alkatúakat. Vannak, akiknél két dósa egyenlő mennyiségben van jelen, őket váta-pitta, vagy váta-kapha, illetve pitta-kapha alkatúaknak nevezzük. Bár ritkán, de mégis előfordul, hogy a három dósa arányos mennyiségben van jelen, ilyenkor tridósás alkatról, azaz váta-pitta-kapha alkatról beszélünk.

Gyakran rosszul mérjük fel saját adottságainkat, ez annak is köszönhető, hogy az évek alatt, a helytelen életviteltől, nem megfelelő táplálkozási szokások vagy betegségek, következtében az ideális testtípusunktól eltérő képet mutatunk. Ezt az állapotot nevezzük vikrutinak. Míg a prakriti a született testtípusunk ezzel az aránnyal vagyunk egészségesek, addig a vikruti a dósák felhalmozódása (lehet ez például túlsúly, vagy épp kóros soványság) utáni állapotunk. A terápiák célja, hogy a vikrutit a prakritivé állítsuk vissza.



Megjegyzések