Panchamahabhuta

Az ájúrvedikus világkép szerint mindent ami körülvesz minket itt a Földön és az Univerzumban azt öt elem építi fel, az éter, a levegő, a víz, a tűz és a föld.

"Az Ayurveda tudománya teljes mértékben a panchamahabhuta (vagyis az öt nagy elem) elméletén alapszik. Ennek megfelelően valamennyi, az Ayurveda tanításában szereplő fogalom is ennek az elméletnek az alapfogalmai alapján kerül megfogalmazásra. Az öt elem a föld (prithvi), a víz (jal), a tűz (agni vagy taj), a levegő (vayu), és az éter vagy űr (akash). A világmindenségben minden anyag ebből az öt elemből áll össze. A föld képviseli a szilárd állapotot, a víz a folyékony állapotot, a levegő a légnemű állapotot, a tűz az átalakító erőt, az űr pedig az egyidejűleg minden anyag forrása, és maga az űr vagy tér, amiben az anyag létezik."
(Sharadini Dahanukar)

Amíg ez az öt elem egyensúlyban van a világegyetemben addig a világban végbemenő folyamatok megfelelően zajlanak. Ha ezek egyensúlya felborul ott természeti katasztrófák, áradások, földrengések, hőmérsékleti kiugrások (extrém hideg vagy meleg) jelenhetnek meg. Nincs ez másként az emberi szervezettel sem. Csak akkor tudjuk megőrizni egészségünket, ha testünk elemei egyensúlyban vannak, felborulásuk rendellenességekhez fog vezetni.

Megjegyzések