Gyógynövények a három dósa számára


Ahogy a táplálkozásban elkülönül a három testtípusnak ajánlott ételek, ugyanúgy a számukra ajánlott gyógynövények is különbözhetnek.

A váták számára a legkedvezőbbek az édes és pikáns növények. A keserű és fanyar ízekkel azonban vigyázniuk kell. Ezek nem az ő ízeik.

A vátáknak ajánlott gyógynövények az ánizs, angyalgyökér, bazsalikom, babér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, fekete nadálytő, eukaliptusz, édesgyökér, szerecsendió, narancshéj, görögszéna, friss gyömbér, ginseng, galagonya, édeskömény, sáfrányos szeklice, kakukkfű.

A pitták kerüljék a pikáns és hevítő energetikájú növényeket. Számukra a hűtő növények lesznek kedvezőek.
Ilyenek a lucerna, szederlevél, bojtorján, kamilla, fekete nadálytő, koriander, kömény, pitypang, édeskömény, hibiszkusz (hevítő!), jázmin, citrom, édesgyökér, citrus, orvosi ziliz, szúrós gyöngyajak, csalán, menta, málnalevél, rózsa, sáfrány, szantál.

A kapháknak az édes és váladékképző teákkal kell vigyázniuk mint például az édesgyökér. A keserű és pikáns ízhatású növények viszont jótékonyan hatnak szervezetükre.
Ilyenek például a bazsalikom, bojtorján, boróka, a menták, citrom, cickafark, csalán, eukaliptusz, fahéj, fekete bors, galagonya, gyömbér, izsóp, kamilla, kardamom, kakukkfű, petrezselyem, szegfűszeg, szederlevél.

Egyes növények mindhárom dósa számára ajánlhatóak, Specialitásuk, hogy harmonizálják a három dósát. Segíthetnek olyan esetekben is, mikor nem tudjuk eldönteni, hogy például a fejfájásunkat pont melyik dósa túlsúlya okozza. Ilyen dósa kiegyenlítő növények az édeskömény, a sáfrány vagy a kamilla.

Megjegyzések