Gúnák

A három már említett dósa (amely elsősorban fizikai adottságainkat határozza meg) mellett, van három gúna, azaz kötőerő, ami meg leginkább a mentális képességeinkre lesz hatással. Ez a három gúna a jóság, a szenvedély és a tudatlanság kötőereje. A három kötőerő, mint a mitológiai párkák, akik szövik az életünk fonalát, nagy befolyással bírnak életünkre. Nem jellemez minket egyik se úgy, minta a dósák esetében. Mind hármójuk egymás utáni hullámzása a jellemzőbb. Ha egy nyári reggel a harmatos fűben sétálunk, nagyokat szívva a friss illatos levegőből egy séta közben, akkor a jóság kötőereje és annak energiája jár át minket. Ha egy éjszakai szórakozóhelyen tombolunk alkoholmámorban az a szenvedély kötőereje. Ha pedig egy romos kupi közepén ébredünk arra hogy ki tudja mióta alszunk, az a tudatlanság kötőerejének elharapódzására ékes bizonyíték.

Bár jellemzően az ember életében mindhárom gúna hatása megjelenik, ha tisztán jelennének meg a gúnák (az értelmezés kedvéért) akkor a következő jellemzőit látnánk a három természetnek.

A szattvikus természetű ember intelligens, memóriája kiváló. Nyugodt, barátságos, kedves másokhoz, előzékeny, illemtudó és segítőkész. Mindig tiszta, rendezett és odafigyel az egészségére. Mindig keresi a lehetőséget a további fejlődésre. Munkája mellett az intellektuális és spirituális céljait is szem előtt tartja. Tele van erényekkel, mint a nagylelkűség, az igazságosság, a megbocsájtás, önzetlenség. Nem halmoz fel anyagi javakat, nem törekszik státuszokra, mások feletti uralomra. Tudata tiszta, békés, szerény és csendes. Nem vonzódik a túl fűszeres, vagy nagyon édes ízekhez.

A radzsasztikus ember dinamikus, aktív, ambiciózus és törekvő. Rá már jellemző a mások irányítása, ellenőrzése őt, szeret hatalmat gyakorolni. Memóriája változékony. Van amire tisztán emlékszik, van ami kiesik neki. Intelligenciájuk közepes. A javak és pozíciók felhalmozása áll törekvéseik mögött. Tele van vágyakkal, amelyek kielégíthetetlenek, ha valamit megkap, újabb vágy jelenik meg. Szereti a szórakozást, bulikat, rendezvényeket, éjszakai életet.  Lehet bátor, vagy merész, de még gyakrabban kegyetlen, egoista, manipulatív, önző, büszke, durva, arrogáns, haragos. Az őt érő hatásokra leggyakrabban ingerültséggel reagál. A spiritualitással szkeptikus, kételkedő, cinikus. Kapcsolatai általában saját szükségleteiken alapulnak. Alvásuk nyugtalan. Nehéz és túlságosan ízes, fűszeres ételeket kedveli. Rendszeresen használ élénkítő szereket, mint a kávé, tea, energia italok, doppingszerek.

A tamasztikus típusoknál rossz memória, lustaság, tudatlanság figyelhető meg. Közönyös másokkal, fásult. Nyers, közönséges, erkölcstelen és erőszakos. Gyakran képtelen az önkontrollra, nem tesz erőfeszítések se fizikai, se mentális, se spirituális fejlődés érdekében. Teljesen leköti az evés, ivás, alvás, szexualitás, semmittevés. Gyakran depressziós, de legalábbis szomorú, nem tud örülni az életnek, sokat panaszkodik. Túlságosan sokat eszik, kedveli a túlfőtt, állott ételeket. A gyorsételek és a hús alapvető az étrendjében. Nem nyilvánít ki szeretetet, de megjátssza, ha ez az érdeke.

Ez a három természet ritkán nyilvánul meg ilyen tisztán, általában keverednek bennünk, és hullámzóan jelennek meg rossz és jó tulajdonságaik. Akár egy napon belül, több hangulatot is megnyilvánítunk, aszerint, hogy épp melyik kötőerő hat erősebben az elménkre.

Mindannyian tapasztaltuk már, akik diétákkal próbálkoztunk az életük során, hogy van mikor olyan egyszerűnek tűnik, szinte kívánjuk az egészséges ételeket. Nem lemondás, nem megerőltető jól csinálni. Nem kell a fehér kenyér, a pogácsa és a csoki. "Köszönjük, jól vagyunk!" Máskor meg depressziósak vagyunk és nincs erőnk, inkább eszünk még egy kicsit addig sem gondolunk arra, hogy diétázni kéne. Az, hogy ugyanaz az ember ilyen és olyan elmeállapotban is tud lenni néhány hét esetleg nap különbséggel, a kötőerők befolyásának egy nyomonkövethető állása.

Szükségünk van akaratunkra, kitartásunkra, energikusságunkra, megfelelő hangulatunkra, azaz mindarra, ami ahhoz kell, hogy egy kúrát, életmód programot tudatosan végigcsináljunk.
Ahhoz, hogy ez sikerüljön, minőségében kell változtatnunk életünkön.
Ehhez szattvikus életet kell élnünk!

Megjegyzések