Dhanvantari

Tegnap ünnepeltük Dhanteras napját, azaz Dhanvantari születésnapját. 
Ha megkésve is, de megemlékeznék magam is erről az örömteli napról.
Az indiai mitológia szerint Dhanvantari Visnu 10. inkarnációja, aki nem más, mint  a gyógyítás és a gyógyítók védelmezője az Ájúrvéda atyja, a gyógynövények istene. 
Indiában, Kásí királyaként született le a Földre, hogy elhozza az orvostudományt. Mindemellett a világ első sebészeinek egyike. Ő tökéletesített sok gyógynövény alapú gyógymódot és természetes orvosságot, illetve az ő nevéhez fűződik a kurkuma antiszeptikus hatásának valamint a só tartósító tulajdonságának felfedezése. Korának úttörője volt, hiszen olyan modern orvostudományi újítások fűződtek személyéhez, mint a plasztikai sebészet.
A legenda szerint, ahogy az már lenni szokott a félistenek és a démonok már megint spekuláltak valamin, aktuálisan épp a   halhatatlanság nektárját próbálták kinyerni a tejóceánból, úgy, hogy neki álltak azt kiköpülni.
Ekkor Dhanvantari kiemelkedett a tejóceánból kezében tartva az 'amrita kalas'-t,(ambróziával telt edény), az örök élet forrását, egy kagylót, gyógynövényeket és nem utolsó sorban az Ájúrvéda leírását. 

Megjegyzések