Az ízek és az érzelmek

Az ízek, azaz a rasa tudománya nem áll meg ott, hogy a táplálékokon túl a gyógynövényeknek is külön ízeket tulajdonít, hanem ez kiterjeszti az elmére is. Azt mondja az ájúrvéda, hogy az érzelmeinknek is megvannak az ízük-zamatuk. Ezen ízek, pedig épp úgy hatni fognak a szervezetünkre, mint ételeink.

A keserű érzelmek, mint a bánat (a magyar nyelv pont ezzel a szóösszetétellel fejezi ki magát: keserű bánat) vagy a fanyar érzelmek, mint a félelem éppúgy a váta dósát fogják erősíteni, mint az élelmiszerekből jövő energetika. A savanyúnak besorolt érzelmek, mint az irigység, illetve a pikánsnak ítélt érzések amilyen a harag, tüzes természetükkel, a pittát fogják erősíteni. Az édes ízeknél említik a vágyat, míg a sósak közt a mohóságot, amelyek a kaphát erősítik.
A meg nem emésztett érzelmeink, a féltékenység, a harag, a bánat, a félelem épp olyan hatást fejtenek ki a testünkre, mint a helytelen életmód, a helytelen táplálkozás.
Figyelembe kell vennünk a problémák kezelésénél, hogy a lelki háttér befolyásoló ereje lehet, hogy felülmúlja a fizikai problémákat. Sőt, a fennálló betegséget lelki eredetű probléma okozza.

Megjegyzések