Az ájurvédikus masszázs egészségmegőrző szerep

Az ájurvédikus masszázs nem csak attól különleges, hogy több ezer éves múltra tekint vissza. Ereje és hatékonysága abban rejlik, hogy alkalmazásakor egyszerre tartja szem előtt az öt elem, (panchamahabúta), a három biológiai alkat (tridósa), a belső tűz (agni) és a méreganyagok (amá) kialakulásának elvét.

Röviden már beszámoltam az agni fontosságáról, természetéről, az energiáról, amelyet az univerzumunkban a Nap képvisel. Ő felelős a testben lezajló átalakulásokért, így az beépülési (anabolikus) és a lebontási (katabolikus) folyamatokért egyaránt, azaz az összes emésztési és anyagcsere-funkciókért. Ha az agni ereje csökken, ott a táplálék és egyéb anyagok emésztése nem lesz megfelelő, így toxinok, salakanyagok (amá) halmozódhatnak fel a szervezetben.
Az ájúrvédikus masszázs különlegessége, hogy ezeket az alul- és túlműködéseket képes ellensúlyozni. Célja, hogy megteremtse a szervezet belső energiáinak egyensúlyát.

Ennek a célnak az eléréséhez az ájúrvéda azt ajánlja, hogy a váta alkatúakat naponta, a pitta alkatúakat legalább heti háromszor, a kaphákat, minimum hetente kell olajos masszázsban részesíteni egészségük fenntartása érdekében. Ha megnézzük a masszázsterápia részen is kiviláglik, mennyire fontos, a prakriti (személyes testtípus) megállapítása.

Megjegyzések