Cickafark

Achillea collina

A cickafark használata, az ayurvédikus szemlélet szerint, elősegíti az észlelés és az elme tisztaságát. 
Én azt szeretem benne, hogy ha odafigyelünk a kertünkben megjelenő növényekre és nem titulálunk mindent gyomnak amit nem mi ültettünk, könnyen lehet saját cickafarkunk telepítés nélkül is. 
Kirándulás közben is találkozhatunk vele árokpartokon, réteken, füves kaszálókon így magunk is begyűjthetjük. Hasznos része a virágzáskor gyűjtött föld feletti része.
Hatóanyagai közt a legfontosabbak a illóolaj (kámfor, kamazulén) flavonoidok, keserű anyagok, cseranyagok, valamint az ösztrogénhatású anyagai. Ez utóbbiról a legismertebb, hiszen kihagyhatatlan része a női teáknak, segítséget jelenthet menstruációs görcsökre, meddőségre, fehérfolyásra . Mellette azonban étvágyjavító, emésztést serkentő, vérnyomás emelő, hörgőtágító hatásai miatt is érdemes kipróbálni. Külsőleg égési sebekre, ekcémára, visszérre, valamint szájüregi gyulladásokra is alkalmazhatjuk.

Hűtő energetikájú növény, amely a kaphát és a pittát csökkenti, a vátát azonban megemelheti, ha már a váta túlsúlyban van. Leginkább azoknál a fertőző betegségeknél láthatjuk hasznát amelyek lázzal és gyulladással járnak (hűtő hatása és pitta csökkentő hatásának köszönhetően). Elállítja a vérzést, akár külső, akár belső vérzésről van szó. Csillapítja az erős menstruációs vérzést, valamint csillapítja a görcsöket.

Keverékekben a borsmentával kevert cickafarkfű diaforetikus, zsályával összehúzó és idegerősítő, kamillával pedig gyomorerősítő hatása van erősítve.

Fő hatóanyagai: illóolaj, cserzőanyagok, ösztrogénhatású anyagok.
Drog: a növény föld feletti része virágzáskor.
Íz: keserű, pikáns, fanyar
Energia: Hűtő
Dosa: PK- V+
Tulajdonság: diaforetikus, összehúzó, vértisztitó

Alaklmazása: belsőleg: szájüregi, gyomor panaszok esetén gyulladáscsökkentő.hormonális eredetű menstruációs zavarok, meddőség, fehérfolyás, köhögéscsillapító. Külsőleg: égési sebek, ekcéma, aranyér, fehérfolyás.

Mellékhatás: allergiás eredetű bőrkiütés, hasmenés. Hormonhatásra érzékeny női és férfi nemiszervek daganatai esetén tilos alkalmazni.

Megjegyzések