Kövirózsa – Sempervivum tectorum


Tudtátok, hogy a kövirózsát sokfelé a tetőre ültették?
Miután Jupiter növényének tartották az ókorban, úgy hitték, az megvéd a villámcsapástól.
Sok kertészeti változatát legtöbben, mint sziklakerti növényt tartják. Ugyanakkor ismertek gyógyhatású fajai (Sempervivum tectorum), melyeket a népi gyógyászat egyszerűen csak fülfűnek nevez. Nem véletlenül. Ezen fajoknak a levélnedvéből készítenek tinktúrákat például középfülgyulladásra.

Nyersen is használhatjuk ezt a zöldes színű nedvet, ha vattára csöpögtetjük, és úgy tesszük a fülbe éjszakára fülfájás, fogfájás esetén. Kevesen tudják, hogy ez a mi aloé veránk, hiszen hatásában szinte teljesen megegyeznek, csak a mi növényünk kisebb, viszont csinosabb. Így, ha kisebb égési sérülés, seb, csípés keletkezik rajtunk, nem kell drága növényi készítmények után rohannunk, használjuk a kövi rózsánkat.  
További erénye, hogy teljesen igénytelen. Ha elegendő napsütés éri, másra már alig van szüksége. Cserépben, ablakpárkányon teraszon virágládában is boldogan elvan.  Kedveli a kevés humuszt tartalmazó, jó vízáteresztő talajt, hihetetlenül jól bírja a szárazságot. Az egyetlen, amire rosszul reagál, ha vízben áll, attól hamar kirohadhat.

A kövirózsa közepéből, a nyári hónapokban várható, hogy kiemelkedik annak virága, amely pompás ernyővirágzatban nyílik. Fajtól függően különböző színű lehet. Leggyakrabban fehér, rózsaszín és piros színekben, valamint azok árnyalataiban nyílik.
Télire visszahúzódik a növényke, a rózsák elpusztulnak, de tavasszal a legyökerezett sarjak, melyek átteleltek új növényt hoznak. Ahogy latin neve is mutatja: semper, azaz mindig, és vivum, azaz eleven, vagyis örökké él. 

Megjegyzések