Zsálya


Tavaly tavasszal már a harmadik fűszerkertemet építettem-ültettem és elmondhatom, hogy bár sosem volt gondom a gyógynövények telepítésével, a zsálya különösen hálás növénynek bizonyult. Nem sok gondoskodást igényel, jól tűri a nyarat is, a telet is. Metszeni vagy visszavágni sem szoktam, csak a jó nagyra fejlődött leveleket leszedem és a tövükben már ott nőnek a következők.

Teáját nélkülözhetetlennek tartom, úgy a szem gyulladásos betegségeinél, mint a kötőhártya gyulladás, vagy a szájban keletkező betegségek egy részénél, mint az afta vagy a herpesz. Szemre borogatásként inkább ajánlom, mint a kamillát. Az is kiváló gyulladásgátló, de szárító hatása miatt a zsálya kíméletesebben hat. Ha nincs saját növénye otthon, a szem borogatására kiváló a filteres tea, hiszen kényelmes megoldás egyenesen a beáztatott filtert tenni a szemünkre.

Szájunk kezeléséhez, egyszerű teát készítek. Egy csészényi teához egy teáskanálnyi szárított növényt használok. Fedő alatt hagyom annyira kihűlni, hogy kényelmesen öblögetni lehessen vele.
Az erek gyulladására gyakorolt jótékony hatása miatt, érdemes kipróbálni aranyér betegség esetén is, teából készített ülőfürdőként. Torokgyulladásnál kiváló öblögetőszer, vérző sebeknél, lemosó formájában vérzés csillapító.

Ayrvédikus szempontból a zsálya különleges hatása, hogy az érzéseinkre hat, úgy hogy feloldja az elme érzelmi gátjait, ezzel nyugodtságot és tisztánlátást idéz elő. Elsősorban a kapha túlsúlyon segíthet, miután visszaszorítja a túlzott testnedvtermelődést. Szárító hatást fejt ki az orrban és a tüdőben felhalmozódott nyálkával szemben. Szárítja továbbá a sebeket is, akár a fekélyt is csillapítja és elállítja a vérzést. Épp a szárító hatása miatt a vátáknak vigyázniuk kell vele váta túlsúly esetén, valamint szoptatós mamáknak nem ajánljuk. A pittát megemelheti, így nekik inkább hidegen fogyasztva ajánlanám, összehúzó és vízhajtó hatása miatt. Illetve mert remek izzadáscsökkentő, amitől a pitták szenvednek leginkább.

Túlevőknek és egyéb móhóságtól, szenvedélyekkel küzdőknek viszont a segítségére lehet, mivel enyhíti ezeket a mohó vágyakat.   

Megjegyzések