Tejtermékek és a szépség


Néró feleségéről, Poppeáról az maradt meg az emberek emlékezetében, hogy ha valahová utaznia kellett, személyes szükségletei miatt egy egész szamár csorda követte mindenhová, hiszen a szamártejes fürdőit ki nem hagyta volna semmiképp. Indiában a tisztított vaj a gí, fontos alapanyaga a masszázsnak, bőrápolásnak több ezer éve. Jozefinnek, Bonaparte Napoleon párjának híresen szép bőre is egy tejkészítményt dicsér, amely ibolyával készült. Mi mért mondanánk le erről a minden konyhában fellelhető, mégis csodás szépítőszerről, a tejről és a tejtermékekről?

Ma is arctejnek hívjuk azokat az emulziókat, amelyek arctisztításhoz, a bőr felfrissítéséhez használunk. Már az ókorban is ezzel tisztították arcukat az asszonyok, hiszen a bőr számára rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Használhatjuk önmagában is, de felfőzhetünk benne gyógynövényeket, vagy hígíthatunk vele más pakolásokat. Száraz, igénybevett (pl.: télen), vagy öregedő bőrre kiváló a tejszín, magas zsírtartalma miatt. Az aludttej még a tejnél is több tejsavat tartalmaz, még jobban táplálva a bőrt, ez igaz a joghurtra is. A túró pedig egyenesen gyulladáscsökkentő hatással bír, kazein tartalmának köszönhetően. Ezeket persze egymással is keverhetjük, egy kis túró, egy kis joghurt, a bőrünk hálás lesz érte.

Megjegyzések