Bodzavirág és csipkebogyó


A bodza virágból főzött tea az egyik kedvencem. A keserű teákhoz tartozik, ugyanakkor igen ízletes. A diétáim elengedhetetlen kelléke. A másik, amit imádok benne, hogy évek óta nem kell költenem rá, hiszen kirándulás közben szedhető. Arra kell ügyelni a gyűjtésnél, hogy autóúttól távolabb szedjük.

Édesanyám évek óta kétlaki életet él. Szép nagy palóc parasztházunk egy természetvédelmi terület sarkában fekszik. Ha ott kisétálok, az utca végében már szedhetem is az értékes virágokat. Főzök belőle lekvárt, hozzáadom más lekvárokhoz, befőttekhez. Megszárítom teának, és egy kisebb részét vajas dobozban frissen lefagyasztom. Így tél közepén is üde ízeket tálalhatok egy pudinghoz, gyümölcssalátához adva, vagy akár palacsintába sütve. Nyár vége felé pedig elkezd beérni a bogyója, amelyből remek lekvárt készíthetünk.

A másik ilyen kirándulás alatt begyűjthető ingyen kincs a csipkebogyó. A keményebb szemeket kiszárítom, a túlérett, puha szemekből meg kiváló hecsedli készíthető. Magas C-vitamin tartalmát megőrzi, ha hideg vízben áztatjuk. Ha kiázott, akkor melegítsük fel annyira, hogy iható legyen.

Megjegyzések